Valpen din trenger ‘hjernetrim’ og mental stimulering for å utvikle hjernen sin, på samme måte som den trenger å bruke kroppen sin for å bli sunn og sterk. En veldig enkel måte å gi valpen din mer mental stimulering er å erstatte matskålen med matleker og -aktiviteter isteden!
Matleker bidrar også til å forebygge problematferd ved at valpen får bruke energien på noe du velger i stedet for å finne på ting selv. Matlekene kan brukes gjennom hele livet til hunden.
Andre fordeler er:
Valpen din aktiviseres uten at det krever stor innsats fra deg
Snusing, tygging, gnaging og slikking er beroligende og avslappende
Valpen lærer å løse utfordringer, noe som gir trygghet og selvtillit
Det å løse utfordringer kan bidra til økt frustrasjonstoleranse
Forslag til mataktiviteter:
Fylte leker
Fylt kong eller andre hule hundeleker som man kan fylle med ulike typer mat. Disse kan også fryses, både for å vare lenger og for å gi litt avkjøling på en varm sommerdag.
Snuseteppe er en matte med påsydd eller knyttede remser med stoff. Når man man strør tørre godbiter på dette så vil de forsvinne inn i stoffremsene og kreve litt innsats fra hunden for å få tak i. Denne er praktisk å legge der man ønsker at valpen skal oppholde seg mens noe foregår, eller for å hjelpe valpen til en liten pause når det foregår mye rundt valpen.
Søk
Godbitsøk kan foregå på mange måter. Du kan gjemme mat eller godbiter inne eller ute, på bakken eller litt i høyden, og la hunden finne de. Kanskje du må hjelpe til litt de første gangene, det er helt ok!
Du kan også strø en neve tørrfôr på bakken. Kortklipt gressplen er ideelt til dette. Start med et lite område på 1m x 1m, og strø bare noen biter om gangen mens du oppmuntrer hunden til å søke. Etterhvert kan du gjøre søkeområdet større og større, og legge ut maten før du sender hunden ut for å lete.
Mat i emballasje
Pappeskepakke: Spar skoesker og pappesker, og bruk avispapir eller gråpapir til å pakke tørrfórbiter i små bonboner. Fyll esken og la hunden din rive og dra og grave ut maten. Etterhvert kan du bruker flere ekser inni hverandre (husk å fjerne teip og stifter først).
Spar på dorull- og tørkerulltuber, legg mat inni og brett endene inn, så får du morsomme ‘lykkekaker’ for hund.
Putt tørrfor i en tom plastflaske, ev skjær hull i flaska så maten lettere faller ut når hunden triller på flasken.
Fyll en pappeske eller plastbalje med hundens tørrfor, tomflasker, gråpapir, baller osv, og la hunden søke etter maten sin blant ”skrotet”.
Uansett hvilke aktiviteter og produkter du velger, så er det viktig at du gjør det veldig enkelt for hunden din å få tak i maten de første gangene, så den ikke blir frustrert eller bare gir opp.
Deretter kan du gjøre utfordringene gradvis vanskeligere ettersom hunden din blir flinkere og mer tålmodig.
NB! Det er selvsagt helt OK å gi hunden mat i matskålen. Noen hunder foretrekker til og med å få maten servert i matskålen. For disse går det an å gjøre begge deler - noe mat som aktivisering og noe i matskålen.
Men jeg vil ikke at hunden min skal legge på seg...
Nei, det er viktig å passe på at hunden ikke får for mye mat. Å bruke mat som stimulering handler ikke om å gi mer mat, men å gi mat på en bedre måte som tilfredsstiller mange av hundens behov.
Du kan sikre at hunden får i seg rett mengde næring ved å måle opp dagsrasjonen og dele i antall måltider hunden skal ha (vanligvis to til fire måltider pr dag avhengig av alder). Bruk av disse rasjonene når du gir hunden mataktiviteter og trening.
Du kan også bruke slankefór, frukt og grønnsaker for å unngå ekstra kalorier. Og det er selvfølgelig viktig at du tar med godbiter og tyggebein når du beregner hundens daglige rasjon.
Et eksempel på hvordan mat kan brukes som mental aktivisering:
Frokost 1/3 av dagsrasjon- strøfóring i hagen og en fylt Kong når du går på jobb
Middag 1/3 av dagsrasjon i Kong, pappeskepakke eller annen matleke
1/3 av dagsrasjon til belønning under trening, på tur og for ønsket adferd under dagen
Comments